13 Eylül 2009 Pazar

İzmir- Bayındır ve Uluk Katmer

Yaz başında İzmir'e annemin babamın yanında gitmiştik. Her zaman yaptığımız gibi Bayındırdaki amcamızı da ziyaret ettik.
Bol bol temiz hava aldık, dalından meyve yedik. Yetmedi torbamızı doldurup eve de götürdük.
Güzel güzel yemekler de yedik elbet...
Marifetli yengemiz bize Bayındıra ait mahalli bir lezzet ikram etti. Adı "Uluk Katmer"
Uluk Katmer
Hamurun malzemeleri un, tuz ve sudan ibaret.
Kek hamuru kıvamında bir hamur hazırlanıyor.
Mikserle çırpıyeriyorsunuz, oluyor.
Zahmetli kısmı pişirmesi, sacda pişiriliyor. Bir cezve ya da kepçe ile saca döküyorsunuz.
Önlü arkalı pişiriyorsunuz.
Pişince tepsiye alıp peynirli maydanozlu içine koyup ikiye katlıyorsunuz.
Üzerine tereyağı sürüyorsunuz.
kat kat tepsiye koyuyursunuz; ama usulü şöyle;
 birinciyi sağa katladıysanız ikinciyi sola katlıyorsunuz.
Bize peynirlisi ikram edildi; ama yörede esasen kıymalı yapılırmış.
( Oktay ustanın tarifinde hamurda yumurta var, bizimkinde yok.
Bizimkine "fakir krebi" de denebilir vesselam...)

Hiç yorum yok: